En bastu vid havet

En bastu vid havet. Bastun skall placeras bakom en mjuk berghäll invid strandkanten. Med gaveln mot horisonten i öster och långsidan mot söder. På den södra sidan kan man sitta på den väggfasta bänken i solen. Inne i det ganska kompakta huset finns två rum, ett omklädningsrum/relax och ett basturum. Bastun har bara ett fönster, mest för att ge lite dager så man ser vad man gör. Relaxdelen däremot öppnar sig med fönster mot norr och öster där utsikten finns och dörren mot söder, där det är varmt i lä.

Byggnaden är en typisk traditionell svensk byggnad. En låg murad grund, locklistpanelade väggar, och enkupigt lertegeltak. Fönstersättningen mot norr är rytmisk och avsedd att ge intryck av sjöbod. Mot öster ett lite mer generöst glasparti.

En viktig aspekt var att hålla byggnaden låg. Takvinkeln är flack. För att spara några ytterligare decimeter är golvbjälklaget lagt inne i grunden istället för ovanpå.