En bastu vid havet

En bastu vid havet. Bastun skall placeras bakom en mjuk berghäll invid strandkanten. Med gaveln mot horisonten i öster och långsidan mot söder. På den södra sidan kan man sitta på den väggfasta bänken i solen. Inne i det ganska kompakta huset finns två rum, ett omklädningsrum/relax och ett basturum. Bastun har bara ett fönster, mest för att ge lite dager så man ser vad man gör. Relaxdelen däremot öppnar sig med fönster mot norr och öster där utsikten finns och dörren mot söder, där det är varmt i lä. Byggnaden är en typisk traditionell svensk byggnad. En låg murad Fortsättning →

En sommarstuga på en ö

Tomten ligger på en udde på en ö i yttersta havsbandet. På tomten finns sedan tidigare flera hus i lågmäld traditionell stil, en äldre stuga med veranda, ett gästhus, en bastu, en vedbod, en loge och en sjöbod. Uppdraget var att rita ett nytt hus, en sommarstuga för sonen, belägen ungefär på logens plats. Logen rivs, men detaljer som de äldre takpannorna sparas och flyttas över till det nya huset. Måtten är de samma som på logen, men en veranda har lagts till på södra fasaden. Fasaderna är av locklistpanel och fönstren med sina småspröjs hör till tomtens typologi. Tanken Fortsättning →

KV Höken

Ett parallellt uppdrag utfört tillsammans med Daniel Ljunggren och Mats Fredriksson på Fredriksson arkitektkontor och Funkia landskapsarkitekter. Uppdraget var att utforma ett förslag på flerbostadshus i ett kvarter i stadsdelen Kneippen i Norrköping. Tomten var en lågutnyttjad obebyggd grönyta i anslutning till en park. Vårt koncept var att försöka bidra till nyttjandet av parkytan genom att sammanbinda lokalgatan Bragegatan med parkområdet, och samtidigt ge lägenheter med hög bostadskvalitet. Fyra byggnadsvolymer med olika längd skapade en relativt småskalig känsla. Ett nedsänkt parkeringsgarage där även allmänna utrymmen och sophantering placerats gav möjligheter till stora grönytor utan parkeringsplatser. Husen utformades med en idé Fortsättning →

Pörtet

Pörtet är ett fritidshus på en tomt på Björkö i Stockholms skärgård. Tomten är en relativt kuperad tomt med berg i dagen. Tomten lutar ner mot havet i väster. Byggnadsplatsen är en smal fördjupning mellan två berghällar. Läget ger husets långsmala form med långsidan mot stranden. Huset byggs nu under våren och sommaren 2015 och nu börjar det ta form. Jag gillar särskilt ljuset genom takfönstren på loftet! Pörtet är avsett som ett fritidshus för åretruntbruk. Sommartid är huset öppet med stora dörrar som löser upp gränserna mellan ute och inne. Längs med hela långfasaden mot havet ligger ett trädäck Fortsättning →

Grosvad förskolegård

Under 2011 ritade vi en förskolegård för en fyra avdelningars förskola i Finspång. Gården utformades med ytor för de minsta barnen närmast förskolebyggnaden och bollplan och kompisgunga för de större längst bort. En vägslinga utformad som en 8:a med en rondell i mitten binder samman de olika delarna. Den ena rundeln avgränsar sandytan där två stora befintliga träd skapar skugga. Utmed slingan finns klättervägg, skugga under träd, våtlek, parkeringsplatser för trehjulingar, lekstuga etc.