Sverre Fehns villa vid utställningen nu64

Inom ramen för den stora Norrköpingsutställningen NU 64 anordnades ett bostadsutställningsprojekt kallat ”Nordisk Villaparad”. Arkitekterna utsågs efter samråd med de nordiska arkitektförbunden. Det kom att bli sex villor, ritade av följande arkitekter: från Danmark Jörgen Boo och Vilhelm Wohlert, från Finland Kristian Gullichsen, från Norge Sverre Fehn, från Sverige Sven Silow och Lennart Kvarnström. För den utvändiga planeringen av det sammanhållna området för villorna anlitades trädgårdsarkitekten Gunnar Martinsson. Genom att forma om marken har han sökt skapa skyddade uteplatser i direkt anslutning till de olika husen. Villorna ligger i ett parklandskap gestaltat av Gunnar Martinsson och området har inte uppdelats Fortsättning →

Stjärnorps slottsruin

Stjärnorps slottsruin ägs av familjen Douglas. Paul Wilund har deltagit i ett parallellt uppdrag om restaureing och komplettering av ruinen syftande till att dels tillgängliggöra ruinen samt skydda bevarade delar från fortgående förfall. I samband med det uppdraget utfördes ett par förslag. Detta idéförslag på rekonstruktion presenterades dock inte, då det skulle innebära en ganska lågtgående rekonstruktion på ett sätt som vi normalt inte gör i Sverige. Förslaget innebär att slottsruinen kompletteras med fönster samt att murarna kompletteras med avvikande svat tegel så att ett tak i ursprunglig form kan bäras. Nytt och gammalt kommer även fortsatt att vara avläsbart. Fortsättning →

Skänninge kyrkogård, ekonomibyggnader

Kyrkogårdens nya ekonomigård utformades med trästadens oljemålade panelbebyggelse samt Sigurd Lewerentz båthus för roddarklubben på Djurgården i Stockholm som inspirationskälla. Läget är i gränslandet mellan de västra delarna av Skänninge med villabebyggelse och den öppna slätten mot Vadstena och Bjälbo. De tre byggnaderna på totalt 542m2 består av personallokaler och kontor, verkstad och tvätthall samt kallförråd. De utfördes under 2005 för Skänninge kyrkliga samfällighet vid tiden då arkitekt MSA Paul Wilund arbetade på Fredriksson arkitektkontor. Huskropparna grupperar sig runt en kvadratisk innergård och bildar skydd mot vinden över slättlandet. Gården används som arbetsyta och upplag för kyrkogårdsförvaltningen. Avsiken var att Fortsättning →

Västra Eds kyrkoruin

År 2007 deltog Paul Wilund i ett större restaureringsprogram efter handlingar upprättade av Krister Berggren. Murarna sågs över och omfogades med hydrauliskt kalkbruk. Lös sten infästes. Murkrönens cementavtäckningar tätades. Vid denna renovering utfördes även en cementavtäckning på den bevarade valvpelaren i korets sydöstra hörn samt på sakristians tegelmurverk. Paul har även utfört en vård – och underhållsplan 2009. Eds kyrka uppfördes under tidigt 1100-tal, och bestod då av ett rektangulärt långhus, troligen avslutat i öster med en korabsid, som sed var. Den smala rundgångsportalen med kalkstenskapitäl i ruinens västra del är bevarad från denna period, . Under det sena 1200-talet Fortsättning →

Kaga kyrka

Vi har omarbetat minneslunden och askgravlunden på Kaga kyrkogård. Förslaget bygger på att skapa en minnesplats med blickfång och möjlighet att ta del av utsikten över landskapet. En liten kulle skapar ett uterum möblerat med planteringar och en bänk. Paul har även i ett tidigare skede gjort vård- och underhållsplan för både kyrka och kyrkogård.

Klimt

På en tomt i St Anna skärgård fanns ett litet båtmanstorp från 1700-talet. Uppdragsgivaren ville komplettera stället med ett litet hus som kunde rymma basfunktioner som wc-dusch, ett sovrum, kök samt ett allrum. Det nya huset placerades utmed tomtgräns vid ett skogsbryn där det inte påverkade gårdsmiljön negativt. Byggnaden utfördes medvetet med små mått. Arkitekturen är en slags arkaisk form, förenklad till en typstuga med få men självklara detaljer. En hög kvalitet på materialval, massiva trägolv, spröjsade träfönster och enkupigt lertegel ger en enkelhetens exklusivitet. Byggnaden är planerad med hygienrummet rakt innanför entrén då detta rum betjänar flera hus på Fortsättning →

Villa i Söderköping

På en tomt invid Göta kanal ritade vi denna villa i två plan. Husets exteriör är en anpassning till bebyggelsestrukturen i Söderköping och till detaljplanens bestämmelser vilka reglerade bland annat fasadhöjd och nockhöjd. Byggnaden är avsedd att utföras putsad eller i trä med ett fåtal klassicistiska detaljer inte en pastisch men en förenklad anpassningsarkitektur avsedd att smälta in i stadsrummet. Släta väggliv och spröjsade fönster utan markerade omfattningar. Mot gatan en långfasad utan dörrar. Entrén med ett skyddat gårdsläge från ena gaveln. Mot trädgården en mer fri arkitektur med en generös balkong som både ger skugga till uteplatsen på bottenplan Fortsättning →

Modernare arkitektur

KV Höken, Norrköping ett parallellt uppdrag utfört tillsammans med Daniel Ljunggren och Mats Fredriksson samt Funkia landskapsarkitekter. Uppdraget omfattade en grup av flerbostadshus i en tidigare obebyggd yta som av närboende uppfattades som en park. Förslaget värnade öppenhet och fria markytor. Parkering, UC och sophantering lades i ett P-däck under mark.

KV Höken

Ett parallellt uppdrag utfört tillsammans med Daniel Ljunggren och Mats Fredriksson på Fredriksson arkitektkontor och Funkia landskapsarkitekter. Uppdraget var att utforma ett förslag på flerbostadshus i ett kvarter i stadsdelen Kneippen i Norrköping. Tomten var en lågutnyttjad obebyggd grönyta i anslutning till en park. Vårt koncept var att försöka bidra till nyttjandet av parkytan genom att sammanbinda lokalgatan Bragegatan med parkområdet, och samtidigt ge lägenheter med hög bostadskvalitet. Fyra byggnadsvolymer med olika längd skapade en relativt småskalig känsla. Ett nedsänkt parkeringsgarage där även allmänna utrymmen och sophantering placerats gav möjligheter till stora grönytor utan parkeringsplatser. Husen utformades med en idé Fortsättning →

Tuna kungsgård

Tuna kungsgård vid Roxens östra strand står obebodd sedan tidigt 1800-tal. Gården har lång historia, den finns omnämnd redan 1288 i ett brev från Magnus Ladulås. Den nuvarande byggnadsvolymen utgår från en ombyggnad på 1750-talet, då det dåvarande 1600-talshuset förändrades till en 1700-talsbyggnad i två plan. Enligt våra efterforskningar så var den siste inneboende på gården Curt v Stedingk. Gården är både statligt byggnadsminne och fornminne. Paul Wilund har utfört ett stort antal projekt på Tuna. Bland dem förstärkningåtgärder på en spännbock över stora salen i samarbete med Krister Berggren, reparation av rötskadade takstolar, omläggning av handslagna tegeltak på källarna, Fortsättning →