Mora gård

Mora gård i Flen ligger vid stranden till en liten sjö. På gården finns en äldre huvudbyggnad från 1600-talet. Denna ersattes under 1700-talets andra hälft av en ny huvudbyggnad. Den nya huvudbyggnaden revs under tidigt 1900-tal och ersattes av en 1940-tals byggnad. Vi  har ritat en ny huvudbyggnad med den förlorade huvudbyggnaden från1700-talet i tankarna. Det är inte en rekonstruktion, det gamla husets utseende är inte känt, utan en fritt gestaltad volym med former från tiden. Huset är byggt i fulltimmer och delvis med återanvända äldre delar. Uppförs 2015.

Villa Klippudden

Villa Klippudden på Lidingö är en konstnärsvilla uppförd 1910 av kapten och konstnären Otto Gripensvärd. Ritningarna utfördes av Gripenswärd själv med hjälp av byggnadsingenjören Eric Häggmark, Uppsala. Arkitekturen är en geometrisk jugend med tydliga kopplingar till Josef Maria Olbrichs arkitektur i Wien. Villans rum grupperar sig med ett stort trapphus som börjar med en hall med eldstad enligt engelska förebilder. Trappan leder upp till villans huvudrum som bildar ett kors. Centralt i rumssviten ligger ett högt välvt galleri där Gripensvärd visade sina målningar. På den östgaveln finns blyinfattat fönster med glasmåleri i kolossalformat. De ursprungliga öppna spisarna och kakelugnarna finns Fortsättning →

Utfredel

I yttersta havsbandet på ön Utfredel har vi ritat denna bod. Fredlarna ingår i ett område som är riksintresse för kulturmiljövården. Boden ersätter en snarlik byggnad som har ruttnat bort. I stora drag är den nya boden en rekonstruktion men måtten justeras lite för att få en bättre funktion. Delar av den gamla bodens byggnadsmaterial återanvänds i den nya. Även byggnadstekniken är samma, en timmerstomme, klädd med en enkel stående panel av lite varierande brädor.

Sverre Fehns villa vid utställningen nu64

Inom ramen för den stora Norrköpingsutställningen NU 64 anordnades ett bostadsutställningsprojekt kallat ”Nordisk Villaparad”. Arkitekterna utsågs efter samråd med de nordiska arkitektförbunden. Det kom att bli sex villor, ritade av följande arkitekter: från Danmark Jörgen Boo och Vilhelm Wohlert, från Finland Kristian Gullichsen, från Norge Sverre Fehn, från Sverige Sven Silow och Lennart Kvarnström. För den utvändiga planeringen av det sammanhållna området för villorna anlitades trädgårdsarkitekten Gunnar Martinsson. Genom att forma om marken har han sökt skapa skyddade uteplatser i direkt anslutning till de olika husen. Villorna ligger i ett parklandskap gestaltat av Gunnar Martinsson och området har inte uppdelats Fortsättning →

En bastu vid havet

En bastu vid havet. Bastun skall placeras bakom en mjuk berghäll invid strandkanten. Med gaveln mot horisonten i öster och långsidan mot söder. På den södra sidan kan man sitta på den väggfasta bänken i solen. Inne i det ganska kompakta huset finns två rum, ett omklädningsrum/relax och ett basturum. Bastun har bara ett fönster, mest för att ge lite dager så man ser vad man gör. Relaxdelen däremot öppnar sig med fönster mot norr och öster där utsikten finns och dörren mot söder, där det är varmt i lä. Byggnaden är en typisk traditionell svensk byggnad. En låg murad Fortsättning →

En sommarstuga på en ö

Tomten ligger på en udde på en ö i yttersta havsbandet. På tomten finns sedan tidigare flera hus i lågmäld traditionell stil, en äldre stuga med veranda, ett gästhus, en bastu, en vedbod, en loge och en sjöbod. Uppdraget var att rita ett nytt hus, en sommarstuga för sonen, belägen ungefär på logens plats. Logen rivs, men detaljer som de äldre takpannorna sparas och flyttas över till det nya huset. Måtten är de samma som på logen, men en veranda har lagts till på södra fasaden. Fasaderna är av locklistpanel och fönstren med sina småspröjs hör till tomtens typologi. Tanken Fortsättning →

Klimt

På en tomt i St Anna skärgård fanns ett litet båtmanstorp från 1700-talet. Uppdragsgivaren ville komplettera stället med ett litet hus som kunde rymma basfunktioner som wc-dusch, ett sovrum, kök samt ett allrum. Det nya huset placerades utmed tomtgräns vid ett skogsbryn där det inte påverkade gårdsmiljön negativt. Byggnaden utfördes medvetet med små mått. Arkitekturen är en slags arkaisk form, förenklad till en typstuga med få men självklara detaljer. En hög kvalitet på materialval, massiva trägolv, spröjsade träfönster och enkupigt lertegel ger en enkelhetens exklusivitet. Byggnaden är planerad med hygienrummet rakt innanför entrén då detta rum betjänar flera hus på Fortsättning →

Tillbyggnad Resarö

En sekelskiftesvilla i Ytterby på Resarö vid Waxholm var uppförd med två lägenheter, en per plan. Den branta trappan till övervåningens lägenhet låg utanpå byggnadsvolymen och var försedd med en egen ytterdörr. För att gå upp var man tvungen att gå ut. En nyinflyttad familj med barn på väg önskade bygga om huset så att båda planen kunde användas tillsammans som en större bostad. I uppdraget ingick att planera för rumsdisposition, kök och bad samt placera undercentral för bergvärmepump samt grovt lägga upp en strategi för rördragningar och andra installationer. Uppdraget löstes genom att den gamla trappan revs i sin Fortsättning →