Villa Åkersberga

Villa Brevik ligger nära kusten i Åkersberga. Tomten har speciella förutsättningar, mot gatan i öster ligger en plan berghäll med tallmo och fetblad i bergskrevorna. En brant delar sedan tomten i nord-sydlig riktning och en mjuk bergsbrant övergår i en frodig gräsäng med blommande örter ca 5 meter lägre. I det nordvästra hörnet av ängen en mindre dunge med lövträd.

Utmaningen var att rita en villa och ett garage som på ett naturligt sätt drog nytta av tomten. Uppdragsgivarna ville inte spränga. Svaret blev att ställa huvudbyggnaden så att halva källarplanet helt naturligt fick full ståhöjd och hamnade i souterrain. Souterrainplanet får ökad volym genom att gå under en terrass. Mot norr en sluten kvadratisk gård, som en klostergård som ansluter till sovrum och tvättstuga.

Byggnaden gestaltades med souterrainvåning, terrass och låga murar utfört i brun-svart hårdglaserat tegel. Byggnadsvolymerna i svart tjärad panel och taken i zink eller aluzink. Glaspartier och dörrar i trä skapar värme och taktilitet.

Vid entrén en hall med wc. Rakt fram trappa upp och ner mot ängen och källaren. Vid trappan ett barnrum eller arbetsrum. Mot söder ett kök samt ett vardagsrum med dörrar mot terrassen och trädgården. Mot norr ett sovrum och en tvättstuga med groventré. Vid trappan ett badrum med takljus från en lanternin. På övre plan 2-3 sovrum + bad och förvaring. I garaget plats för två stora bilar samt en arbetsbänk med generöst ljus från söder.

Breviksvägen9 SKISS (4) (1)

Breviksvägen9 SKISS mark