Skänninge kyrkogård, ekonomibyggnader

Kyrkogårdens nya ekonomigård utformades med trästadens oljemålade panelbebyggelse samt Sigurd Lewerentz båthus för roddarklubben på Djurgården i Stockholm som inspirationskälla. Läget är i gränslandet mellan de västra delarna av Skänninge med villabebyggelse och den öppna slätten mot Vadstena och Bjälbo. De tre byggnaderna på totalt 542m2 består av personallokaler och kontor, verkstad och tvätthall samt kallförråd. De utfördes under 2005 för Skänninge kyrkliga samfällighet vid tiden då arkitekt MSA Paul Wilund arbetade på Fredriksson arkitektkontor. Huskropparna grupperar sig runt en kvadratisk innergård och bildar skydd mot vinden över slättlandet. Gården används som arbetsyta och upplag för kyrkogårdsförvaltningen. Avsiken var att Fortsättning →

Kärna kyrka

Kärna kyrka hade beställt en ny kororgel. För att ställa upp den krävdes ombyggnad av södra korsarmen. Önskemål fanns även om att anpassa altaret och knäfallet samt förbättra tillgängligheten och arbetsmiljön. Vi har ritat ett nytt golv i södra korsarmen, ett gömt läge för orgelfläkten samt ramp i mittgången och en tillgänglig väg fram till kyrkan på kyrkogården. Dessutom utförs ett antal mindre åtgärder avseende trösklar och nivåskillnader. I samband med åtgärderna återskapas tidigare rivna bänkkvarter i norra korsarmen. Vi har även gjort vård- och underhållsplan för kyrkan i ett tidigare skede.

En bastu vid havet

En bastu vid havet. Bastun skall placeras bakom en mjuk berghäll invid strandkanten. Med gaveln mot horisonten i öster och långsidan mot söder. På den södra sidan kan man sitta på den väggfasta bänken i solen. Inne i det ganska kompakta huset finns två rum, ett omklädningsrum/relax och ett basturum. Bastun har bara ett fönster, mest för att ge lite dager så man ser vad man gör. Relaxdelen däremot öppnar sig med fönster mot norr och öster där utsikten finns och dörren mot söder, där det är varmt i lä. Byggnaden är en typisk traditionell svensk byggnad. En låg murad Fortsättning →

En sommarstuga på en ö

Tomten ligger på en udde på en ö i yttersta havsbandet. På tomten finns sedan tidigare flera hus i lågmäld traditionell stil, en äldre stuga med veranda, ett gästhus, en bastu, en vedbod, en loge och en sjöbod. Uppdraget var att rita ett nytt hus, en sommarstuga för sonen, belägen ungefär på logens plats. Logen rivs, men detaljer som de äldre takpannorna sparas och flyttas över till det nya huset. Måtten är de samma som på logen, men en veranda har lagts till på södra fasaden. Fasaderna är av locklistpanel och fönstren med sina småspröjs hör till tomtens typologi. Tanken Fortsättning →

Klimt

På en tomt i St Anna skärgård fanns ett litet båtmanstorp från 1700-talet. Uppdragsgivaren ville komplettera stället med ett litet hus som kunde rymma basfunktioner som wc-dusch, ett sovrum, kök samt ett allrum. Det nya huset placerades utmed tomtgräns vid ett skogsbryn där det inte påverkade gårdsmiljön negativt. Byggnaden utfördes medvetet med små mått. Arkitekturen är en slags arkaisk form, förenklad till en typstuga med få men självklara detaljer. En hög kvalitet på materialval, massiva trägolv, spröjsade träfönster och enkupigt lertegel ger en enkelhetens exklusivitet. Byggnaden är planerad med hygienrummet rakt innanför entrén då detta rum betjänar flera hus på Fortsättning →

Tillbyggnad Resarö

En sekelskiftesvilla i Ytterby på Resarö vid Waxholm var uppförd med två lägenheter, en per plan. Den branta trappan till övervåningens lägenhet låg utanpå byggnadsvolymen och var försedd med en egen ytterdörr. För att gå upp var man tvungen att gå ut. En nyinflyttad familj med barn på väg önskade bygga om huset så att båda planen kunde användas tillsammans som en större bostad. I uppdraget ingick att planera för rumsdisposition, kök och bad samt placera undercentral för bergvärmepump samt grovt lägga upp en strategi för rördragningar och andra installationer. Uppdraget löstes genom att den gamla trappan revs i sin Fortsättning →

Villa i Söderköping

På en tomt invid Göta kanal ritade vi denna villa i två plan. Husets exteriör är en anpassning till bebyggelsestrukturen i Söderköping och till detaljplanens bestämmelser vilka reglerade bland annat fasadhöjd och nockhöjd. Byggnaden är avsedd att utföras putsad eller i trä med ett fåtal klassicistiska detaljer inte en pastisch men en förenklad anpassningsarkitektur avsedd att smälta in i stadsrummet. Släta väggliv och spröjsade fönster utan markerade omfattningar. Mot gatan en långfasad utan dörrar. Entrén med ett skyddat gårdsläge från ena gaveln. Mot trädgården en mer fri arkitektur med en generös balkong som både ger skugga till uteplatsen på bottenplan Fortsättning →

Modernare arkitektur

KV Höken, Norrköping ett parallellt uppdrag utfört tillsammans med Daniel Ljunggren och Mats Fredriksson samt Funkia landskapsarkitekter. Uppdraget omfattade en grup av flerbostadshus i en tidigare obebyggd yta som av närboende uppfattades som en park. Förslaget värnade öppenhet och fria markytor. Parkering, UC och sophantering lades i ett P-däck under mark.

KV Höken

Ett parallellt uppdrag utfört tillsammans med Daniel Ljunggren och Mats Fredriksson på Fredriksson arkitektkontor och Funkia landskapsarkitekter. Uppdraget var att utforma ett förslag på flerbostadshus i ett kvarter i stadsdelen Kneippen i Norrköping. Tomten var en lågutnyttjad obebyggd grönyta i anslutning till en park. Vårt koncept var att försöka bidra till nyttjandet av parkytan genom att sammanbinda lokalgatan Bragegatan med parkområdet, och samtidigt ge lägenheter med hög bostadskvalitet. Fyra byggnadsvolymer med olika längd skapade en relativt småskalig känsla. Ett nedsänkt parkeringsgarage där även allmänna utrymmen och sophantering placerats gav möjligheter till stora grönytor utan parkeringsplatser. Husen utformades med en idé Fortsättning →